fbpx

Zomerse oogzorg voor dag en nacht: Is een blauwe licht bril iets voor jou?

Eindelijk worden onze dagen warmer en zonniger. We gaan meer naar buiten en ontmoeten elkaar op straat en terrassen. De ideale gelegenheid om met een zonnebril je zomerse outfit compleet te maken, met bijkomend voordeel dat een zonnebril je ogen beschermen tegen UV-licht. Maar te veel UV-licht voor je ogen is niet het enige waar je rekening mee kan houden. Wist je dat zonlicht veel blauw en paars licht bevat en ons wakker en alert maakt? Hetzelfde blauwe licht krijgen we ook via alle beeldschermen zoals tv, computers en telefoon.

Blauw licht kan gunstig zijn in gematigde doses. Het reguleert de slaap, stimuleert de hersenfunctie en ondersteunt andere belangrijke processen in het lichaam. Te veel blauw licht, vooral voor het slapengaan, kan de slaap verstoren en mogelijk het risico op oogziekten vergroten.

Een blauwlicht coating is een behandeling die je aan je bril kan toevoegen om dit licht te filteren. De meeste brillen met blauw licht behandeling blokkeren 10% tot 40% van het blauwe licht, hoewel sommige speciale lenzen hogere percentages kunnen filteren. Hoe hoger het percentage, hoe geler de tint van de glazen lijkt. 

Een aanzienlijk aantal kantoormedewerkers, studenten en gamers hebben voordelen gemeld bij het dragen van een blauw licht bril. Deze pluspunten kunnen omvatten: minder vermoeide ogen en vermoeidheid, verbeterde slaapkwaliteit en meer comfort tijdens langdurig schermgebruik.

Het is belangrijk om te melden dat er onderzoek gedaan wordt naar de werking van blauw licht brillen. Sommige onderzoekers beweren dat blauw licht een negatieve invloed kan hebben op de slaap en vermoeide ogen kan veroorzaken, andere onderzoekers hebben geen significante effecten gevonden. Daardoor zijn de voordelen niet gegarandeerd en kunnen de voordelen variëren van persoon tot persoon.

Raadpleeg jouw opticien of optometrist als je overweegt om een blauw licht bril te gebruiken. Zij kunnen je helpen bepalen of een blauw licht filter geschikt voor jou is en kunnen een specifiek type filter aanbevelen dat het beste aansluit bij jouw behoeften.

In winkel kan de opticien je het effect laten ervaren van de blauw licht behandeling en helpen bij de juiste montuurkeuze. 

Optiek is een veelzijdig veld. Naast zorg hebben professionals ook te maken met fashion en gastvrijheid. Vind je optica, zorg, fashion of techniek een interessant onderwerp? Dan is werken in de optiek mogelijk iets voor jou.