fbpx
Wat wil je weten?

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het formulier in en stel je vraag.

Een opticien verkoopt brillen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen (bijvoorbeeld een loep, zonnebril of beeldschermbril) aan mensen die niet scherp kunnen zien. Een opticien werkt vaak in een optiekwinkel (een eigen bedrijf of in loondienst) en voert daar verschillende taken uit. De ogen van cliënten worden gemeten om te kijken van welke sterkte eventuele glazen of lenzen moeten zijn, glazen moeten geslepen worden zodat ze in het gekozen montuur passen, er moeten kleine reparaties aan brillen worden uitgevoerd en een opticien maakt de bril precies passend voor de cliënt (hij mag niet te strak of te los zitten).  Het aanmeten van contactlenzen is een taak die door een contactlensspecialist of optometrist wordt uitgevoerd.

Een opticien komt in aanraking met mensen van allerlei leeftijden die door verschillende opstandigheden niet meer scherp kunnen zien. Het is belangrijk dat een opticien rekening houdt met de wensen van de cliënten. Hij geeft adviezen over monturen die het beste bij de cliënt passen (zowel qua mode en qua gezichtsvorm), over het schoonhouden van de brillen en lenzen en over eventuele andere hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn. Om goed advies te kunnen geven en om cliënten over te halen tot het kopen van een bepaald model, is het belangrijk dat de opticien op de hoogte blijft van de brillenmode. 

Een opticien moet heel nauwkeurig kunnen werken. Er moet met de meetapparatuur heel precies gewerkt worden evenals bij het slijpen van de glazen en al het materiaal moet schoon zijn. Een opticien werkt veel met computers, zowel bij meten als voor de administratie.

Een opticien werkt vaak in een winkel met drie tot tien medewerkers, Opticiens en assistent opticiens. Het hangt af van de positie binnen het bedrijf of hij ook leidinggeeft aan een groep. 

Opticien word je door de mbo-opleiding tot opticien (niveau 4) te volgen (maximaal 3 jaar).

Om een eigen bedrijf te kunnen beginnen kan je ook het keuzevak Opticienmanager volgen. Dat is niet verplicht, maar wel handig.

Je kunt je ook specialiseren in contactlenzen, waarvoor een tweejarige post-mbo opleiding beschikbaar is. Verder kun je nog door studeren tot optometrist of orthoptist. 

In de optiek is volop werk en het betaalt goed. Veel optiekzaken kunnen het werk maar nauwelijks aan. De vraag naar professionele oogmetingen, brillen en contactlenzen groeit. Goed zicht is belangrijk, we eisen steeds meer van onze ogen en ook de vergrijzing speelt een rol. Optiekzaken zijn dus op zoek naar gemotiveerde vakmensen die het leuk vinden om mensen te adviseren voor de beste kijkoplossing. Het is een vak waar werkelijk alles in zit: zorg, supermoderne techniek en fashion. Met een gedegen opleiding natuurlijk. 

Als je in loondienst werkt kun je toewerken naar een hogere positie in het bedrijf of een eigen bedrijf gaan beginnen (hiervoor heb je een Opticien Manager diploma voor nodig).

Zeker niet! Je kunt bij de optiekopleiding werken en leren tegelijk. Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan.

Je hebt dus gewoon inkomen. Een dag in de week volg je lessen. In de klas zitten studenten van 16 jaar tot 58 jaar. Heb je een havo-, vwo- of hbo-diploma? Dan kun je de opleiding tot opticien in twee jaar volgen.

Het leerwerktraject (BBL-opleiding) binnen de optiekbranche is bedoeld voor mensen die een carrièreswitch willen maken.

Kijk op https://werkenindeoptiek.nl/zij-instroom/ voor meer informatie.

  

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past.

Als opticien moet je affiniteit hebben met zorg, mode, gastvrijheid, techniek en het adviseren van klanten. De optiekbranche vraagt om communicatief vaardig en dienstverlenend personeel dat goed met klanten om kan gaan.

Als opticien moet je rekening houden met de wensen van je cliënten (een ‘gever’ zijn). Je bent sociaal vaardig en kan je goed inleven in de gevoelens van anderen. Je bent behulpzaam en menslievend.

Daarnaast moet je analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (een ‘waarnemer’ zijn). Je bent een vakspecialist en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook ben je analytisch, eerlijk en intellectueel, en kan je goed hoofd- en bijzaken scheiden. Je bent objectief en goed in het bewaren van geheimen.

Een opticien heeft accuratesse, is analytisch, kan delegeren, heeft discipline, is klantgericht, kan luisteren, let op details en kan zich goed een oordeel vormen.

Vanwege het brede scala aan banen en doorgroeimogelijkheden is werken in de optiek heel populair. Of het nu gaat om een baan als optiekmedewerker of een baan als gediplomeerd opticien of optometrist; de mogelijkheden binnen de optiek zijn zeer divers.

Als je wilt werken in de optiek heb je diverse mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan als opticien, werken als contactlensspecialist, het zijn van allround verkoper of optiekmedewerker, het werken als specialistisch optometrist of een baan als bedrijfsleider. 

Zeker niet. Al is het wel leuk om op je werkplek een bril te dragen, als een soort reclame. Je bent dan toch een beetje een visitekaartje.

5 vragen aan een opticien

Werken in de optiek saai? No way! We laten je zien wat je (ongeveer) kunt verwachten. Van hoogbejaarde bezoeker tot bekende rapper, en van oogmeting tot stylingadvies: geen één klant en geen één dag is hetzelfde. Dit betekent dat je elke dag weer nieuwe energie krijgt! 

 

Klik op de video.

5 vragen aan een opticien

Werken in de optiek saai? No way! We laten je zien wat je (ongeveer) kunt verwachten. Van hoogbejaarde bezoeker tot bekende rapper, en van oogmeting tot stylingadvies: geen één klant en geen één dag is hetzelfde. Dit betekent dat je elke dag weer nieuwe energie krijgt! 

 

Klik op de video.

Stuur ons jouw vraag

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel dan je vraag door bijgaand formulier in te vullen. Wij gaan dan voor je aan de slag om het antwoord te vinden.

Stuur ons jouw vraag

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel dan je vraag door bijgaand formulier in te vullen. Wij gaan dan voor je aan de slag om het antwoord te vinden.

Volg ons >

5 redenen om te gaan werken in de optiek

Mooie kansen

De optiekwereld is constant in beweging en werknemers kunnen zichzelf steeds bijscholen met nieuwe cursussen die de laatste technologie en trends laten zien. 

Trends spotten

De mogelijkheden zijn eindeloos. Wie weet ga je wel naar internationale beurzen in Parijs of Milaan om een nieuwe collectie in te kopen.

Meer redenen >