fbpx
Trends

Meer dan de helft van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Bij de 55-plussers is dit getal nog veel hoger: negen van de tien verbetert zijn of haar zicht met lenzen of een bril.  Als opticien of optiekmedewerker heb je dus een enorme groep potentiële klanten. Daarnaast zijn er veel mensen die bij een opticien binnenlopen voor een modebril, een beeldschermbril of een sportbril. 

Fashion statement

Een mooie bril van de opticien: Er is geen ander prominent accessoire dat je persoonlijkheid, je gevoel voor mode en de highlights van je gezicht beter kan accentueren. 

De grote groep brildragers van nu zet niet zomaar wat op zijn neus. Waar een bril vroeger misschien onhandig of ‘suf’ was, maken mensen er tegenwoordig juist een fashionstatement mee. 

Ook is de tijd voorbij dat de bril slechts een ‘medisch hulpmiddel’ was. Grote groepen brildragers kiezen voor ‘schoonheid’ boven ‘functionaliteit’. De optiekzaak wordt dus als vanzelf ook een modezaak waar je een echte Chanel of Gucci-zonnebril koopt. 

Daarnaast hoeft een bril niet persé sterkte te hebben. Veel mensen dragen momenteel een bril met heldere glazen als een modestatement. 

Beeldschermbril

Nieuw in de optiek zijn de beeldschermbrillen om het langdurig werken achter een computerbeeldscherm een stuk aangenamer te maken. 

Beeldschermbrillen neutraliseren schadelijk blauw licht dat uit een beeldscherm straalt en helpen branderige of vermoeide ogen te verminderen. 

 

Sportbrillen

Sportbrillen zijn in opkomst! Bij schaatsen, skiën en wielrennen zijn sportbrillen niet meer weg te denken. Denk maar aan bijvoorbeeld een Nederlands Kampioenschap schaatsen in het Thialfstadion. Vrijwel alle schaatsers dragen bij die wedstrijden een sportbril: een prachtige showcase. Op sportgebied is nog veel ontwikkeling denkbaar. 

Autobril

Bij de opticien vind je ook autobrillen. Met een autobril rijd je ontspannener en veiliger. 

Een autobril is een bril met speciale glazen. Met deze glazen zie je meer contrast en heb je minder last hebt van lichtschitteringen.

Gezonde ogen

Opticiens worden tegenwoordig ook vaak bezocht door consumenten die hun ogen zo gezond mogelijk willen houden.  Zij spelen dus een steeds grotere rol in goede preventieve oogzorg.  

Ook verkopen zij brillen die de ogen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. 

Brillen voor contactlensdragers

65 procent van de contactlensdragers dragen ook graag een bril naast hun lenzen, vooral bij het lezen, televisiekijken of bij het gebruik van hun mobiel of tablet. 

Leesbrillen en multifocale brillenglazen

In alle opticiens zijn naast leesbrillen natuurlijk ook brillen met multifocale glazen te verkrijgen. 

Met multifocale glazen in een bril heb je een leesgedeelte én een gedeelte om mee in de verte te kijken. Dat betekent altijd scherp zicht: zowel dichtbij als veraf. De overgang verloopt soepel, zodat je ook alles ertussenin moeiteloos ziet. 

Bronnen:

www.zeiss.nl 

https://www.vision-today.com/trends-in-de-optiek/ 

https://www.lentiamo.nl/brillen-trends.html