Over de optiek

De optiek is veelzijdig. Je hebt te maken met fashion, gastvrijheid, zorg en techniek. Banen zijn er volop en de brillenwinkels behoren tot de mooiste winkels van het land.

Leer meer over de optiebranche. Wat maakt werken in de optiek interessant? Waar haal je de laatste fashion insights vandaan? Hoe ziet de dag van een opticien eruit? Moet ik handig zijn met machines? Komen er alleen maar oude mensen in de winkel? Hoe zijn mijn kansen in de optiek? Op al dit soort vragen krijg je antwoord.

Geschiedenis

Wanneer, waar en door wie de bril precies is uitgevonden, kun je niet even snel zeggen. De uitvinding van glazen schijfjes voor het compenseren van ‘refractiefouten’ van het oog is waarschijnlijk in de Middeleeuwen gedaan.  

 

De Sumeriërs (3000 tot 2000 v.Chr.) maakten als eerste glas van ruw materiaal. De oudst bekende lens, door Austen Henry Layard gevonden bij het Assyrische paleis van Nimrud, stamt uit ongeveer 700 v.Chr. Vanwege de perfecte staat waarin die in 1850 werd gevonden, is de Nimrud-lens de beroemdste lens uit de oudheid.  

 

De oude Grieken en Romeinen gebruikten kleine glazen bollen, gevuld met water, om hun zicht te verbeteren en om kleine voorwerpen beter te kunnen zien. Zij waren echter niet bekend met de beginselen van de optica en refractie en schreven het vergrotende fenomeen toe aan het water en niet aan het gebogen glas.  

 

Kansen

In Nederland dragen meer dan negen miljoen mensen een bril of contactlenzen. Allemaal met hun eigen wensen en vragen. Daarnaast zijn er veel mensen op zoek naar een goede beeldschermbril of een passende zonnebril.

Dit betekent dat optiekspecialisten heel belangrijk zijn. Er zijn heel veel leuke banen te vinden, als verkoopmedewerker, opticien, contactlensspecialist of optometrist.

Optiekwinkels zijn in deze tijd altijd op zoek naar goed personeel. Dat biedt kansen. Daarnaast zijn er in de optiek veel mooie doorgroeimogelijkheden.

Trends

Een mooie bril van de opticien: Er is geen ander prominent accessoire dat je persoonlijkheid, je gevoel voor mode en de highlights van je gezicht beter kan accentueren. 

De grote groep brildragers van nu zet niet zomaar wat op zijn neus. Waar een bril vroeger misschien onhandig of ‘suf’ was, maken mensen er tegenwoordig juist een fashionstatement mee. 

Ook is de tijd voorbij dat de bril slechts een ‘medisch hulpmiddel’ was. Grote groepen brildragers kiezen voor ‘schoonheid’ boven ‘functionaliteit’. De optiekzaak wordt dus als vanzelf ook een modezaak waar je een echte Chanelof Gucci-zonnebril koopt. 

Daarnaast hoeft een bril niet persé sterkte te hebben. Veel mensen dragen momenteel een bril met heldere glazen als een modestatement. 

Fashion

Als opticien assisteer je elke klant zijn of haar individuele stijl te vinden. Met een mooie bril als accessoire kan iemand zijn persoonlijkheid en zijn gevoel voor mode benadrukken. Uit onderzoek blijkt dat 62,1 procent van de klanten zichzelf er hipper vindt uitzien wanneer ze een bril dragen. Ook leuk om te weten: meer dan 60 procent van de mensen heeft meer dan één bril.

Veel mensen dragen overigens een bril zonder geslepen glazen; alleen als fashion-statement. 

Zo word je als optiekzaak dus als vanzelf ook een modezaak, waar je ook een extravagante bril of een echte Chanel-zonnebril koopt. En vergeet niet: de mooiste zaken in Nederland zijn optiekzaken! 

Zorg

Als opticien check je met hightech-apparatuur het zicht van je klant en de oogdruk, maar je zorg gaat verder. In een persoonlijk gesprek stem je de bril of de lenzen af op persoonlijke situaties, zodat je het juiste advies kunt geven. 

Verkeerde brillenglazen met te hoge of te lage sterkte of slecht gecentreerde glazen hebben een negatief effect. De klant kan dan last hebben van allerlei klachten waaronder vermoeide ogen. 

Gastvrijheid

Een optiekwinkel is sowieso een inspirerende omgeving waar iedereen zich thuis voelt. Mooie verlichting, fijne banken zitplekken en heerlijke koffie helpen je om je klanten zich helemaal op hun gemak te laten voelen. Deze prettige sfeer zorgt er weer voor dat klanten in alle rust de bril kunnen uitzoeken die bij hen past. 

Techniek

Het is geen must, maar als je techniek leuk vindt, dan kan je je uitleven in de werkplaats.

Met hightech-apparatuur verricht je metingen en slijp je glazen op maat. En zit een bril van je klant niet goed? Dan stel je hem bij of repareer je hem en zorg je dat hij weer goed zit.

 

Het mooie is dat er heel veel mogelijkheden bestaan om je als opticien te laten bijscholen in de laatste technologie, want de optiekwereld is constant in beweging!

Je kunt je als opticien ook verder specialiseren. Via de opleiding contactlensspecialist bijvoorbeeld, of de hbo-studie optometrie. Hiermee word je een specialist op het gebied van oogafwijkingen.