fbpx

Leerbanen in de optiek

Wie op zoek is naar een mooie baan met toekomstperspectief is van harte welkom in de optiek branche. Met die boodschap gaat ‘werken in de optiek’ de komende tijd campagne voeren om de zij-instromer te bereiken, te informeren en te enthousiasmeren om te kiezen voor een carrière switch richting de optiek branche.

Nu er een eind lijkt te komen aan de corona crisis, de NOW-regeling gaat stoppen en met het afschalen van de corona testlocaties zal een groot aantal mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. De optiek branche is veelzijdig, leuk én dynamisch alternatief voor werkzoekenden.

Werk genoeg

In Nederland dragen meer dan negen miljoen mensen een bril of contactlenzen. Allemaal met hun eigen wensen en vragen. Daarnaast zijn er veel mensen op zoek naar een goede beeldschermbril of een passende zonnebril.  

Dit betekent dat optiekspecialisten heel belangrijk zijn. Er zijn heel veel leuke banen te vinden, als verkoopmedewerker, opticien, contactlensspecialist of optometrist. Optiekwinkels zijn in deze tijd altijd op zoek naar goed personeel. Dat biedt kansen. Daarnaast zijn er in de optiek veel mooie doorgroeimogelijkheden.

Eindeloze mogelijkheden

De optiekwereld is constant in beweging en werknemers kunnen zichzelf steeds bijscholen met nieuwe cursussen die de laatste technologie en trends laten zien.

Je kunt bijvoorbeeld als opticien je verder specialiseren als contactlensspecialist. Of je kunt naast je werk de hbo-studie optometrie volgen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wie weet ga je wel naar internationale beurzen in Parijs of Milaan om een nieuwe collectie in te kopen. En heb je het na een paar jaar nog steeds naar je zin? Dan kun je ook nog eigen baas worden, en een prachtige zaak opbouwen met jouw eigen ideeën, inrichting en collectie. 

Veel branches hebben last van online concurrentie. Gelukkig voor de opticiens is en blijft de winkel toch het belangrijkste aankoopkanaal voor de bril. Uiteindelijk moet je toch naar de winkel om je ogen te laten opmeten, montuur en glasadvies te krijgen of persoonlijk om persoonlijk advies krijgen over lenzen. De optiekwinkel is steeds meer een inspiratieplek voor advies, oogzorg en prachtige collecties.

Dit, samen met de toenemende vergrijzing, zorgt voor een goede toekomst voor de optiekbranche in het winkellandschap. 

Instappen kan altijd

Je kunt ervoor kiezen om de opleiding als BBL te volgen. Dus deeltijd naar school in combinatie met een baan als leerling bij een optiekzaak. Veel studenten kiezen ervoor om de opleiding in de BBL–vorm te doen, omdat zij op deze manier ook flink wat praktijkervaring opdoen en hiermee na het voltooien van de opleiding interessanter zijn voor hun bestaande en toekomstige werkgever(s).

Zij-instromer

Een zij-instromer is iemand die een carrière switch wil maken. Om te kunnen werken in de optiek zijn verschillende opties mogelijk.

  • BBL > 4 dagen werken, 1 dag school (gemiddelde leeftijd achter in 20).
  • Verkorte opleiding (als je in het bezit bent van een Havo-diploma)
  • Je kan op verschillende momenten instromen
  • EVC/ deelcertificaten (erkenning van competenties)

Naast de BBL-opleiding kan je ook kiezen voor de BOL-opleiding. BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Als BOL-leerling ga je voornamelijk naar school. Je loopt in bepaalde periodes van de opleiding stage bij optiekbedrijven. Deze opleiding wordt voornamelijk gekozen door studenten die een vervolgopleiding kiezen na het afronden van hun VMBO-opleiding.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan eens contact op met een erkende opleiding bij jou in de buurt of loop eens binnen bij een optiek winkel. Wil je direct actie ondernemen? Kijk dan op de leerbanenmarkt van SBB:

https://leerbanenmarkt.nl/