Kies de juiste zonnebril

Een opticien is natuurlijk adviseur op het gebied van ‘goed zien’. Maar een opticien is ook adviseur het gebied van ‘er goed uit zien’. Nu het zonnebrillenseizoen is geopend kunnen de opticiens hun lol op!

Permanente schade

Ben je een gediplomeerd opticien? Dan weet je dat Uv-straling schadelijk is voor de ogen. Maar lang niet iedereen die een zonnebril koop weet dat. Het is nog vrij onbekend dat Uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, zelfs als je in de schaduw zit. De schade merk je pas op latere leeftijd. Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op Staar en recent onderzoek (bron Oogfonds) noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Ook voor jonge kinderen

Jonge kinderen horen we niet vaak klagen over de zon. Maar ook voor kinderen is Uv-straling schadelijk. Het is belangrijk dat kinderen leren om een zonnebril te dragen om zo schade op latere leeftijd te voorkomen. De tips hieronder, voor het kiezen van een goede en beschermende bril gelden ook voor kinderzonnebrillen. Natuurlijk kan je bij kinderen, afhankelijk van de leeftijd nog extra rekening houden met het materiaal. Vaak zijn de zonnebrillen voor de allerjongsten voorzien van flexibele pootjes en glazen van onbreekbaar polycarbonaat.

Tips voor het kiezen van een goede zonnebril

Gelukkig zijn er heel veel mooie én goede zonnebrillen te koop. En die hoeven niet eens per se heel duur te zijn. Je moet bij het kopen van een zonnebril vooral letten op de volgende punten (bron Oogfonds):

  • De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
  • De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  • De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
  • De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
  • De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
  • Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.