fbpx

Hettie Joosten (51) wordt opticien ‘Als je enthousiast bent, heb je de helft van je diploma al binnen!’Hettie Joosten (51) wordt opticien

‘… zoveel leuke mensen ontmoet, zoveel kansen gekregen en zoveel geleerd…’

Toen de stoffenzaak waarin Hettie Joosten (51) al meer dan twintig jaar werkte aankondigde de deuren te gaan sluiten, pakte ze deze gelegenheid aan om haar leven een andere richting te geven. Een nieuwe carrière vond ze in de optiekbranche. “Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb om mij om te laten scholen tot opticien. Het is een mooi en heel divers beroep en ook de weg ernaartoe is leuk. Ik leer van alles wat ik een aantal jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden.”


Door Willemien Timmers


Na de mavo volgde Hettie Joosten een opleiding mode en kleiding en werkte ze een aantal jaar bij V&D. “Mode loopt als een rode draad door mijn leven”, lacht de positieve Gelderse. “In de avonduren volgde ik de avondopleiding voor costumière en coupeuse en leerde dat als docent ook aan anderen op mijn eigen opleiding.”


Meer dan twintig jaar werkte ze in een stoffenwinkel, maar toen besloten de eigenaren te stoppen, zat Hettie zonder baan. Een situatie die voor nieuwe uitdagingen zorgde. “Ik was vijftig en moest een nieuwe weg in slaan. Ga er maar aan staan. Ik moest bedenken welke kant ik op zou willen. Op school hield ik naast de creatieve vakken altijd van cijfertjes, dus dacht ik misschien in die richting mijn nieuwe baan te vinden.”


UWV

Tijdens haar werkloze maanden, halverwege 2021, wordt ze door het UWV begeleid en doet ze ook een beroepentest. “Echt fijn om te doen, want ik had al zo lang in hetzelfde vak gezeten. Ik had verwacht dat er uit die test een kantoorbaan, iets met cijfers, zou komen, maar dat bleek toch minder goed te matchen.” 


Bij de beroepssuggesties treft ze ook audicien aan. “Dat zette me aan het denken en omdat ik echt iemand van de brillen ben, kwam opticien doordoor ook naar boven.”

Inmiddels zat ze bijna vier maanden thuis en werd naar eigen zeggen ‘met de dag chagrijniger’. Ze lacht. “Eventjes thuiszitten voelt als vakantie, zeker als het zoals bij mij toevallig in de zomer valt. Maar toen vorig jaar iedereen in september weer aan de slag ging, kwamen de muren op mij af.”


Open dag

Het UWV wijst haar op een informatiedag bij het Summa College in Eindhoven. Hier behaalt ze het certificaat ‘medewerker optiek’ via het UWV. Aansluitend maakt ze de stap om als zij-instromer de driejarige opleiding tot opticien (in een combinatie van werken én leren), te volgen.

“Spannend toen, die open dag. Op zich was ik in eerste instantie niet eens zo heel enthousiast. Ik wilde wel graag werken en leren, maar dan het liefst bij een zelfstandige opticien, en ik wist niet of dat wel mogelijk was.” Haar eigen opticien om de hoek, waar ze altijd graag kwam, bleek, mede vanwege de beperkingen die de coronapandemie op dat moment met zich meebracht, geen opleidingsplek te kunnen bieden. 


“Uiteindelijk vond ik een plek naar mijn zin in Wijchen, in een drukke winkel waar ik helemaal mijn ei kwijt kan. Dat is echt zo fijn. Er is daar alle ruimte om te leren en iedereen denkt met mij mee.”

‘Het is even plannen, maar het lukt wel!’


Op 1 februari 2022 startte Hettie haar opleiding. “Drie dagen per week sta ik in de optiekwinkel, en één dag in de week ga ik naar school. Daarnaast heb ik nog een dag om het huiswerk te maken en natuurlijk heb ik mijn gezin nog”, zegt de energieke Hettie. “Het is even plannen, maar het lukt wel.”


Uitdagingen aangaan

Ze merkt hoe leuk het is om op latere leeftijd weer uitdagingen aan te gaan. “Ik leer steeds meer en ben verbaasd hoe ver ik al ben. Ik had mezelf anderhalf jaar gegeven voor leerjaar 1, maar heb dat binnen zes maanden al kunnen afronden. Dat geeft energie om verder te gaan. Stap voor stap kom ik er wel. Ik doe al heel veel in de winkel en volgend jaar komen daar de eerste stappen van de oogmeting bij.”


De conclusie is voor Hettie duidelijk: ze heeft de juiste stap gezet om zich te laten omscholen naar opticien. “Het vak past bij me en de vrees dat een mbo-4-opleiding voor mij te hoog gegrepen zou zijn, die blijkt ongegrond. De werkboeken zijn heel duidelijk en de begeleiding is hartstikke goed. Daarnaast blijkt waar wat ze zeggen: ‘Als je enthousiast bent, heb je de helft van je diploma al binnen!’ Dat zie ik ook binnen mijn hechte groep op school.”


Gevarieerd

Hettie geniet ervan om weer naar school te gaan en een nieuw vak te leren.

“Een vak dat echt heel gevarieerd is. Dat maakt het zo leuk.” Ze somt op: “je hebt te maken met verkoop, mode en administratie. Maar ook met de technische kant van het opmeten en het juist afstellen van de bril. In een optiekzaak is altijd iets te doen!”


Toekomst

Begin 2021 stond het leven van Hettie Joosten op zijn kop omdat de zaak waar zij werkte aankondigde te gaan stoppen en maakte ze zich zorgen over de toekomst. Nu ziet haar leven er heel anders uit. “Het is ongelofelijk wat er in deze korte tijd is gebeurd! Ik heb op het nieuwe pad dat ik ben ingeslagen zoveel leuke mensen ontmoet, zoveel kansen gekregen en zoveel geleerd. Dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Ik dacht een kantoorbaantje te gaan zoeken, maar ben in de mooie optiek-wereld terechtgekomen waar mijn enthousiaste collega’s van Bogaerts Optiek in Wijchen en de docenten van de opleiding mij elke dag een stapje verder brengen. Echt superleuk!”