fbpx

Graag vragen wij uw aandacht voor de MBO-opleiding Opticien. Deze (nog wat onderbelichte) opleiding is dynamisch, zeer kansrijk en uitermate geschikt voor leerlingen die op zoek zijn naar een opleiding in de richting van zorg, fashion, techniek en/of commercie. Als decaan wilt u natuurlijk een zo goed mogelijk loopbaanadvies geven. Daarom hebben wij een informatiepakket ontwikkeld, speciaal voor u en uw leerlingen.

Gratis brochures aanvragen

Wij hebben A5 brochures gemaakt om mee te geven aan uw leerlingen. Een voorbeeld van zo’n brochure is hierbij toegevoegd. U kunt deze gratis (in een veelvoud van 25 stuks) aanvragen. Op de antwoordkaart kunt u het gewenste aantal opgeven.

Optiek slimme keuze!

Kies je voor een opleiding optiek? Dan kies je voor een veelzijdig
vakgebied. Je leert alles over brillen en lenzen, maar ook over fashion, gastvrijheid, techniek, commercie en zorg. Klinkt leuk? Is het ook!

MBO niveaus

De opleiding optiek is een 3 jarige opleiding van MBO niveau 4
(2 of 3 ook mogelijk). Verkort is ook mogelijk, bijvoorbeeld voor HAVO studenten.

Veelzijdig beroep

Op de opleiding leer je hoe je mensen kan helpen om beter te zien, maar ook hoe je ze een goede service kan bieden en hoe je ervoor kan zorgen dat ze er goed uitzien.

Techniek

De optiek is een plezierige werkomgeving voor leerlingen die passie hebben voor fijne techniek.
Denk hierbij aan werkzaamheden als het repareren en afstellen van brillen en het slijpen van glazen.

Fashion

Eyewear is fashion. Je werkt met mooie fashion merken zoals Dior, Chanel, Prada, Cartier of Tom Ford.

Kansrijke toekomst

Er is een tekort aan goed opgeleide opticiens. Dat biedt dus mooie kansen voor jou als je kiest voor de optiek opleiding. Er is werk genoeg.

Zorg

Een opticien helpt jong en oud om goed te kunnen zien. Deze vorm van oogzorg is dankbaar werk en je hebt geen onregelmatige werktijden zoals in een verpleeghuis of ziekenhuis.

Gastvrijheid

Een succesvol opticien behandelt klanten als gasten, is vriendelijk en biedt naast een luisterend oor ook een kopje koffie of thee aan. Als jij over deze eigenschappen beschikt doe je het vast heel goed op de winkelvloer.

Commercie

Naast het geven van goed advies is een opticien ook een verkoper in een winkel. Commercie is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Voltijd of Deeltijd?

BOL/ Voltijd (MBO-opleiding voor de VMBO-leerling)

BOL staat voor beroeps-opleidende leerweg.
Als BOL-leerling ga je voornamelijk naar school.

Je loopt in bepaalde periodes van de opleiding stage bij optiekbedrijven. Dit is de meest logische keuze als je
een vervolg opleiding kiest na je VMBO- of HAVO opleiding.

BBL / Deeltijd (MBO-opleiding voor de zij-instromer)

BBL staat voor beroeps-begeleidende leerweg. De opleiding is erg interessant voor de zij-instromer. Kies je voor de BBL-opleiding, dan zit je voornamelijk in de klas met mensen van eind 20 tot achter in de 50 jaar oud.

Als BBL-leerling werk én leer je over het algemeen vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf.
Je verdient dus meteen geld!
Je gaat daarnaast één vaste dag in de week naar school.

Ontdek de dynamiek van de Optiek

Geen dag is hetzelfde als je in de optiek werkt! Alles komt langs. Van hoogbejaarde bezoeker tot bekende Nederlander en van oogmeting tot stylingadvies.

8:30

Het is dinsdagochtend. Nadat jij bent bijgekomen
van het weekend op je vrije maandag, begin je de dag
met een extra grote cappuccino.

11:45

Je hebt een aantal  klanten die een oogmeting willen. Jij gebruikt de nieuwste technologie om een meting te doen en voert de resultaten in op je iPad. Je selecteert gave monturen en ziet je klanten blij worden dankzij jouw advies.

15:20

Een BN-er loopt de winkel in. Hij is opzoek naar een zonnebril die hij kan dragen tijdens een covershoot. Je weet dat hij een unieke stijl heeft, dus je denkt mee over wat bij hem en de shoot past. Je repost snel de stories die hij in de winkel heeft gemaakt. Nice!

18:00

Tijd om de deur te sluiten… morgen weer een nieuwe dag!

Waar kan je werken?

Dat je na je opleiding gaat werken bij een opticien is een logische stap. Maar het is goed om te weten dat er nog veel meer mogelijk is. Hierbij een lijstje met bedrijven waar je aan de slag kan na je opleiding.

...en wat kan je worden

Je wordt opgeleid als opticien, maar je kan natuurlijk altijd doorleren en/of jezelf door ontwikkelen. Kansen en mogelijkheden zijn er genoeg, wat ga jij worden?

Gratis posters (Open Dagen) aanvragen

U kunt gratis posters bestellen met informatie over de Open dagen van de optiek opleidingen.

Veel decanen hebben deze posters al besteld. U krijgt altijd een set van 4 posters op A3-formaat en 4 posters op A2-formaat.

OPEN DAGEN

Wilt u uw leerlingen kennis laten maken met de optiek opleiding? Stuur ze dan naar een Open Dag van een locatie naar keuze. Via onderstaande knop komt u op de pagina met links naar de Open Dagen van de verschillende optiek opleidingen.