fbpx

Baukje de Vries: ‘Ik heb in De OptiSjen helemaal mijn plek gevonden!’

‘Gastvrijheid is één van de belangrijkste elementen’

Met open armen is voormalig kapsaloneigenaar Baukje de Vries (37) ontvangen bij De OptiSjen in Sneek. “Toen ik besloot te veranderen van carrière en te stoppen met mijn kapsalon, kon ik niet vermoeden dat de wereld van de optiek zo goed bij mij zou passen!”


Door Willemien Timmers


Als tiener start Baukje met een opleiding in de zorg. “Veel van mijn familieleden werken in die branche, en het trok mij ook aan. De opleiding tot kraamverzorgster die ik volgde was echter zo breed, dat ik afhaakte.” Maar omdat het helpen en blij maken van mensen in de aard van het beestje zit, zoekt ze verder naar een opleiding die daarbij past. “Ik koos voor het kappersvak. Ook een heel fijn beroep om iets voor mensen te kunnen betekenen.”


Met hart en ziel werkt Baukje als kapster, en begint zelfs haar eigen kapperszaak. “Een mooie tijd, maar vorig jaar besloot ik dat ik een nieuw pad wilde inslaan voor mijzelf. Ik wil me graag verder ontwikkelen. Daarnaast sta je er als kapper in je zaak toch vaak alleen voor.”


Dicht


Dat corona een tijd lang bepaalt welke zaken er wel of niet open mogen, zorgt bij Baukje voor een andere kijk op de toekomst. “Ik zat zonder werk thuis, en dan gaan je gedachten alle kanten op. ‘Hoe lang houd ik dit financieel vol’ en ‘Mijn huurkosten lopen door. Hoe moet dit nu’. Heel logisch, als ondernemer.” 


Baukje blijft niet stilzitten maar gebruikt haar tijd om zich te oriënteren. “’Wat als ik wil stoppen als kapper. Wat ga ik dan doen?’ dacht ik. Ik zocht een vak dat overeenkomsten had met het kappersvak: Het werken met mensen, veel afwisseling in het werk, met mode bezig zijn, maar ook met techniek. Daarnaast houd ik ervan om klantgericht en dienstverlenend bezig te zijn. Het leek mij fijn om echt een nieuw vak te leren. Zo kwam ik via allerlei banen-sites bij ‘opticien’ terecht. Een optie die mij niet meer los wilde laten.”


Onderwijsbeurs


Ze besluit dat ze zich verder wil laten informeren en in de herfst van 2021 bezoekt de Friezin de ‘Onderwijsbeurs Noordoost’ in de IJsselhallen van Zwolle. “Het Deltion College stond daar ook met informatie over de opleiding voor de optiekbranche. Van tevoren had ik mijn twijfels omdat ik dacht misschien wel te oud te zijn om me te laten omscholen, maar niets was minder waar. Ik werd heel enthousiast ontvangen.” Naar aanleiding van deze eerste kennismaking bezoekt Baukje de open dag van het Zwolse Deltion College. “En toen wist ik het zeker!”


Dynamisch


Al snel wordt Baukje benadert dat een optiekzaak in Sneek op zoek is naar een leerling-opticien. Ze reageert enthousiast, en neemt contact op met de eigenaar. De twee ontmoeten elkaar, en als blijkt dat er een wederzijdse ‘klik’ is, spreken ze af dat Baukje een dag mee zal draaien in de optiekwinkel. Helaas kan deze afspraak pas in het voorjaar doorgang vinden omdat de coronamaatregelen roet in het eten gooien. “Na de lockdown, ik was toen nog volop aan het knippen, heb ik een hele dag van negen tot negen meegedraaid bij De OptiSjen. Een volle werkdag waarin ik mijn ogen uitkeek. Het viel mij op hoe dynamisch het bedrijf is. Er is een grote afwisseling in werkzaamheden. Van het helpen uitzoeken van een montuur, het meten van de ogen, het passen van contactlenzen tot contact met vertegenwoordigers.”


Positief


Positief en met hoofd vol komt Baukje thuis. Ook van de andere kant blijkt men enthousiast. “Ze lieten direct na het weekend weten dat ze mij graag in hun team wilden, dus toen begon het balletje te rollen.” Dat kleine balletje is dan inmiddels een grote bal geworden. Ze schrijft zich in bij de opleiding, en begint half april al halve dagen te werken in de optiek. “Tot aan mijn afscheid van de kapsalon, eind juni, heb ik twaalf uur per week bij De OptiSjen gewerkt. Heel gezellig met zo’n leuk team. Nu werk ik vier dagen in de week, en draai volop mee.”


Dat ze nog niet gediplomeerd is, maakt volgens Baukje geen verschil. “Er is genoeg te doen en ik ben helemaal opgenomen in het team. Ik ben blij dat ik hen veel werk uit handen kan nemen.” Ze vertelt dat in de optiek gastvrijheid een van de belangrijkste elementen is. “Dat was ik al gewend vanuit het kappersvak. Hoe fijn is het om je ergens welkom te voelen als klant, en aandacht te krijgen. Dat je jas even wordt aangenomen en je verse koffie krijgt.”


Nieuw avontuur


Na dertien jaar een eigen zaak te hebben gehad, heeft Baukje veel zin in haar nieuwe ‘avontuur’. “De optiek heeft veel raakvlakken met de kapper. Ook hier letten we bijvoorbeeld op kleuren en de vorm van het gezicht, Maar daarnaast is het echt leuk om weer over nieuwe dingen na te moeten denken, en jezelf uit te dagen en te ontwikkelen.”


Weer naar school


Vanaf september gaat Baukje naast haar drie werkdagen één dag in de week naar school. “Ik heb er heel veel zin in. Laat de leerstof maar komen!”

Op de opleiding zal ze te maken krijgen met een heel gemengde klas, waarbij velen de dertig al ruimschoots gepasseerd zijn.“Ik denk dat het feit dat je wat ouder bent, ook zijn voordelen heeft. Met wat levenservaring kun je je goed in je klanten inleven, en win je snel hun vertrouwen. Ik heb hier in het team van De OptiSjen in Sneek helemaal mijn plek gevonden. Wie had dat een jaar geleden gedacht!”